In 2005 was er op het terrein, dat ondertussen ons reservaatje geworden is, een grote poel aanwezig. In de loop van de jaren verlandde deze echter volledig en gingen er zelfs bomen in groeien zodat geen open water meer over bleef. In 2015 hebben we die zone grondig laten ruimen zodat de waterbufferings- en infiltratiecapaciteit hersteld werd. Dat gebeurde in samenwerking en met steun van de Provincie Vlaams-Brabant en Regionaal Landschap Dijleland.

In het najaar was het moment aangebroken om de poel zijn definitieve vorm te geven. Wij hadden gemerkt dat de plas vorige winter tot aan de rand vol met water stond en dat dus de waterbergingscapaciteit (en daardoor de beveiliging van de lager gelegen terreinen) nog wat méér mocht zijn. Bovendien zagen we dat op korte termijn de verlanding door riet en lisdodde veel te snel ging.

Met een grote kraan, met een giek van liefst 16 meter, werd de klus in één dag geklaard. Door de bekwame kraanman werden tientallen tonnen slib en klei op spectaculaire wijze uit de diepte opgehaald, verplaatst en verspreid. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om een kleine ijsvogel- en oeverzwaluwenwand aan te leggen. Met de opbrengst van de kalenderverkoop worden hier binnenkort 2 speciale ijsvogelnestkasten in begraven.

Een timelapse-opname van de grondwerken staat op https://youtu.be/xZtE_19YXQI

 

kraan