Het centrale deel van ons reservaat werd ingenomen door een grote, totaal verlande ‘poel’ van ongeveer 2500 m2. De vegetatie was vrij arm en bestond grotendeels uit riet, lisdodde en wilg.

voor4voor7

 

Eén van de belangrijkste doelstellingen van ons project was om deze poel te herwaarderen door hem te ruimen en op te splitsen in een aantal diepere en kleinere poelen en poeltjes. Hierdoor zou veel meer variatie ontstaan wat automatisch leidt tot een veel hogere biodiversiteit. De graafwerken zelf werden uitgevoerd in samenwerking met Regionaal Landschap Dijleland vzw. Zij voerden de regie en lieten met tussenkomst van Agro/aanneming het grondverzet uitvoeren door kraanman Geert Robijns (www.hakselwerken.be). Tijdens de voorbereidingen ontdekten we dat in de poel ‘Crassula’ voorkwam, een invasieve exoot uit Australië. Meer info over dit plantje kan je in een apart blogberichtje terugvinden.

3V9A5985

 

Het voorkomen van dit ongewenste plantje dwong ons de strategie te veranderen. De ruiming moest veel grondiger gebeuren dan aanvankelijk was voorzien en al het slib moest op terrein zelf ‘geborgen’ worden. Concreet zaten we met de uitdaging ongeveer 1000 m3 slib te bergen! Na een uitgebreide literatuurstudie en grondig overleg  hebben we ervoor geopteerd om een deel van oppervlakte van de ‘poel’ op te offeren en hierin 2 aarden wallen aan te leggen waarachter, volledig in sterke landbouwfolie verpakt, het slib kon opgeborgen worden. Het was een helse klus voor onze kraanman Geert maar hij heeft het tot een goed einde gebracht.

kraan2kuil1

 

Eénmaal ging het grondig fout, toen de kraan volledig vast kwam te zitten in het slijk. Er moest in allerijl een tweede kraan opgetrommeld worden om de eerste uit het slijk te trekken.

 

 

kraan vastkraan vast 4

Omwille van de zeer modderige bodem kon nu slechts de eerste fase van de werken uitgevoerd worden: de ruiming. Fase 2: het modelleren van de kleinere poelen, voorzien we voor de nazomer van 2016.

 

na1