Door het prachtige weer van vandaag kregen we de kans om nog wat aan beheer te doen. 

Bij het volstorten van de oude zandgroeve (in 2006) bleef een grote hoeveelheid aanvulgrond op een grote hoop liggen. Deze vormt nu een verhoogd plateau vanwaar je de rest van het terrein kan overzien. Het plateau zelf werd in de loop van de zomer reeds éénmaal met de tractor en trommelmaaier gemaaid. Er ontwikkelde zich een mooie droogteminnende flora op de arme zanderige grond. De flanken van de verhoging werden nog nooit aangepakt. In de loop van de voorbije jaren waren ze sterk verruigd en overgroeid met bramen ...

3V9A54073V9A5406

Vandaag kreeg ik de kans om er eens met de bosmaaier tegen aan te gaan. Zwaar werk maar de beloning volgend jaar zal des te groter zijn: ook hier krijgen droogteminnende planten nu weer groeikansen. Bij het maaien kwam ook nog een grote komvormige verzakking te voorschijn. Een stukje folie hierin zal zorgen dat het regenwater wat langer blijft staan. Dit geeft dan weer kansen aan amfibieën en waterinsecten. Op deze wijze krijgen we meer en meer diversifiëring in het terrein wat zal leiden tot een grotere biodiversiteit.

3V9A53993V9A5401

Alle afgemaaide materiaal werd al op hopen bijeen geharkt. Wanneer de tractor terug is (is binnen voor een eerste onderhoud) wordt alles getransporteerd naar de grote composthoop. Deze wordt regelmatig opgehaald door onze bioboer voor verdere compostering.

3V9A5413